Vaste planten, grassen & kruiden
Een zodevormend plantje dat vooral wordt aangewend als bodembedekker op zonnige plaatsen. Stekelnoten vallen op door de stekelige, roodkoperen zaaddoosjes vanaf augustus. Echte blikvangertjes. Sommige onkruiden kunnen zich spijtig genoeg toch nog handhaven in een plek stekelnoten. Gebruik het daarom in kleinere plaatsen of oppervlakten. Scheer de plantjes jaarlijks na de winter kort. Ondanks hun herkomst (Nieuw- Zeeland) zijn volgende soorten behoorlijk winterhard. Zorg voor een doorlatende bodem.
Deze soort heeft blauwgroene, kleine, samengestelde bladeren. Acaena buchananii is meer bladhoudend dan Acaena microphylla die snel bruin wordt in de winterperiode. Acaena buchananii groeit trager en is beter wintergroen.
Een zodevormende vaste plant met een bruingroen, weinig opvallend bloempje van juni tot augustus. Koperrode, stekelige vruchten en een bruingroen, klein, samengesteld blad. Dit bodembedekkertje bereikt slechts een hoogte van 10 cm. Ziet er in de winterperiode het minst aantrekkelijk uit van alle acaena's.
Een zodevormende vaste plant met een bruingroen, weinig opvallend bloempje van juni tot augustus. Koperrode, stekelige vruchten en een bronsgroen, klein, samengesteld blad. Dit bodembedekkertje bereikt slechts een hoogte van 10 cm. Ziet er in de winterperiode het minst aantrekkelijk uit van alle acaena's.
Een vaste plant voor de volle zon en halfschaduw die kan gebruikt worden als solitair of in grote borders. Zorg in de eerste jaren voor een winterdek. Het is een vaste plant die jarenlang op dezelfde plaats kan blijven staan. Ze verlangen een doorlatende bodem. Erg mooi in een bed van stekelnoten! Acanthus heeft sterk afgetekende bladeren. Verzacht wat door te combineren met de losse vorm van Geranium. Staat ook mooi naast Heuchera, Salvia, Achillea, Echinacea,... Op donkere plaatsen sterven de planten in de winter af. Op lichtere plaatsen zijn ze nagenoeg volledig wintergroen.
Deze soort heeft groene, grof gelobde, afgeronde bladeren. De forse bloeiwijze is een aar. Er verschijnen lila bloemen omgeven door opvallende, stekelig getande, purper gekleurde schutbladeren. Een soort die in de winter kan wegvallen.
Een tot ruim 120 cm hoge vaste plant met donkergroene, diep ingesneden, mooie bladeren. De bloeiwijze is een aar. Juli-augustus verschijnen er zachtpaarse en witte bloemen omgeven door opvallende, stekelig getande, purper gekleurde schutbladeren. Een vaste plant voor de volle zon die mooi kan gebruikt worden als solitair of in grote borders.
Een bodembedekkende vaste plant met witpaarse bloempjes zeer vroeg in het voorjaar (maart-april).
Het duizendblad met de fel geurende, fijne, diep ingesneden bladeren stelt weinig eisen aan grond en standplaats. Zonnig en droog is best. De bloemen zijn goed te gebruiken om te drogen of als snijbloemen. Hun pannenkoekachtige vorm is een belangrijk architecturaal gegeven.
Scheuren in het voorjaar! Dit moet regelmatig gebeuren (om de twee jaar) om ze in topconditie te houden. Toch blijft Achillea, met name de variëteiten en kruisingen, een zeer wisselvallige vaste plant die dikwijls na een natte winter niet meer terug te vinden is.
Een betere variëteit binnen het assortiment duizendblad. De bloemen in gele, platte schermen zijn goed te drogen. Tot 100 cm hoog en bloei van juni tot augustus. Zonnig en droog is de ideale standplaats. Staat mooi naast Salvia, Veronica,...
Dit duizendblad met groene, lancetvormige, geveerde bladeren stelt weinig eisen aan grond en standplaats. Hij groeit zelfs op de droogste en armste gronden.
Het kan goed gebruikt worden als snijbloem of om te drogen. Het plantje bloeit met donkerroze bloempjes in hoofdjes.
Dit duizendblad met groene, lancetvormige, geveerde bladeren stelt weinig eisen aan grond en standplaats. Hij groeit zelfs op de droogste en armste gronden.
Het kan goed gebruikt worden als snijbloem of om te drogen. Deze bloeit met oranjerode bloempjes in hoofdjes met opvallend geel hartje.
Dit duizendblad met groene, lancetvormige, geveerde bladeren stelt weinig eisen aan grond en standplaats. Hij groeit zelfs op de droogste en armste gronden. Het kan goed gebruikt worden als snijbloem of om te drogen. Het plantje (hoogte: 60 cm) bloeit in juni-augustus met terracottakleurige bloempjes in hoofdjes.
eze plant maakt veel ondergrondse uitlopers waardoor hij zich snel uitbreidt. De bloempjes, half gevuld en wit, zijn in bolvormige hoofdjes verenigd. Zoals Achillea millefolium ideaal voor de lieve, wat wildere tuin.
Een vaste plant met rechtopgaande stengels en typische, gekende bloemen in rechtopstaande trossen. Het bovenste bloemdekblad heeft een helmachtige vorm en is groter dan de andere (gelijkt op een monnikskap). De wortel bestaat uit een grote knolraapvormige knol met enkele zijknolletjes. De bladeren zijn diep handvormig ingesneden (vijf- tot zevendelig). Alle delen bevatten één van de sterkste plantengiften voor de mens (aconitine). Aconitum trekt veel hommels aan! Sommige soorten zijn zozeer op hommelbestuiving aangewezen dat hun verspreidingsgebied overeenkomt met dat van de bezoekende hommelsoort.
Een monnikskap kan best wat steun gebruiken als ze eenmaal van hoogte is. Indien je toch in het najaar de stengels afknipt moet je ervoor zorgen dat er geen water in de holle stengels loopt. De wortel kan hierdoor rotten!
Regelmatig delen is belangrijk om te verhinderen dat de knollen verkleinen en niet meer bloeien. Om de 3 à 4 jaar de knolletjes bij het uitlopen in de lente scheuren. Aconitum is een zeer goede schaduwplant en prima snijbloem. De planten zijn konijnenvraat vrij! De herfstanemoon, Actea, Thalictrum, Veronica zijn prima buren van de monnikskap.