Vaste planten, grassen & kruiden

ACAENA
(algemene info)
Stekelnootje

Een zodevormend plantje dat vooral wordt aangewend als bodembedekker op zonnige plaatsen. Stekelnoten vallen op door de stekelige, roodkoperen zaaddoosjes vanaf augustus. Echte blikvangertjes. Sommige onkruiden kunnen zich spijtig genoeg toch nog handhaven in een plek stekelnoten. Gebruik het daarom in kleinere plaatsen of oppervlakten. Scheer de plantjes jaarlijks na de winter kort. Ondanks hun herkomst (Nieuw- Zeeland) zijn volgende soorten behoorlijk winterhard. Zorg voor een doorlatende bodem.

ACAENA BUCHANANII
Stekelnootje

Deze soort heeft blauwgroene, kleine, samengestelde bladeren. Acaena buchananii is meer bladhoudend dan Acaena microphylla die snel bruin wordt in de winterperiode. Acaena buchananii groeit trager en is beter wintergroen.

ACAENA MICROPHYLLA
Stekelnootje

Een zodevormende vaste plant met een bruingroen, weinig opvallend bloempje van juni tot augustus. Koperrode, stekelige vruchten en een bruingroen, klein, samengesteld blad. Dit bodembedekkertje bereikt slechts een hoogte van 10 cm. Ziet er in de winterperiode het minst aantrekkelijk uit van alle acaena's.

ACAENA MICROPHYLLA
'KUPFERTEPPICH'
Stekelnootje

Een zodevormende vaste plant met een bruingroen, weinig opvallend bloempje van juni tot augustus. Koperrode, stekelige vruchten en een bronsgroen, klein, samengesteld blad. Dit bodembedekkertje bereikt slechts een hoogte van 10 cm. Ziet er in de winterperiode het minst aantrekkelijk uit van alle acaena's.

ACANTHUS
(algemene info)
Akant

Een vaste plant voor de volle zon en halfschaduw die kan gebruikt worden als solitair of in grote borders. Zorg in de eerste jaren voor een winterdek. Het is een vaste plant die jarenlang op dezelfde plaats kan blijven staan. Ze verlangen een doorlatende bodem. Erg mooi in een bed van stekelnoten! Acanthus heeft sterk afgetekende bladeren. Verzacht wat door te combineren met de losse vorm van Geranium. Staat ook mooi naast Heuchera, Salvia, Achillea, Echinacea,... Op donkere plaatsen sterven de planten in de winter af. Op lichtere plaatsen zijn ze nagenoeg volledig wintergroen.

ACANTHUS MOLLIS
Zachte akant

Deze soort heeft groene, grof gelobde, afgeronde bladeren. De forse bloeiwijze is een aar. Er verschijnen lila bloemen omgeven door opvallende, stekelig getande, purper gekleurde schutbladeren. Een soort die in de winter kan wegvallen.

ACANTHUS SPINOSUS
Doornige akant

Een tot ruim 120 cm hoge vaste plant met donkergroene, diep ingesneden, mooie bladeren. De bloeiwijze is een aar. Juli-augustus verschijnen er zachtpaarse en witte bloemen omgeven door opvallende, stekelig getande, purper gekleurde schutbladeren. Een vaste plant voor de volle zon die mooi kan gebruikt worden als solitair of in grote borders.

ACERIPHYLLUM ROSSII

Een bodembedekkende vaste plant met witpaarse bloempjes zeer vroeg in het voorjaar (maart-april).

ACHILLEA
(algemene info)
Duizendblad

Het duizendblad met de fel geurende, fijne, diep ingesneden bladeren stelt weinig eisen aan grond en standplaats. Zonnig en droog is best. De bloemen zijn goed te gebruiken om te drogen of als snijbloemen. Hun pannenkoekachtige vorm is een belangrijk architecturaal gegeven. Scheuren in het voorjaar! Dit moet regelmatig gebeuren (om de twee jaar) om ze in topconditie te houden. Toch blijft Achillea, met name de variëteiten en kruisingen, een zeer wisselvallige vaste plant die dikwijls na een natte winter niet meer terug te vinden is.

ACHILLEA FILIPENDULINA
‘CLOTH OF GOLD’

Een betere variëteit binnen het assortiment duizendblad. De bloemen in gele, platte schermen zijn goed te drogen. Tot 100 cm hoog en bloei van juni tot augustus. Zonnig en droog is de ideale standplaats. Staat mooi naast Salvia, Veronica,...

Op deze website worden "cookies" gebruikt die op uw computer of toestel worden opgeslagen en die het gebruik van de website vereenvoudigen, vervolledigen en personaliseren. Lees meer...