Abrikozen algemene info
(Prunus armeniaca)

De abrikoos vraagt speciale zorgen. Plant hem liefst op een beschutte warme plaats (bv als leiboom tegen een zuidermuur). De bloemen en jonge vruchten zijn te gevoelig voor het koude en dikwijls slechte weer in de maanden maart-april. De vruchtzetting is bijgevolg wisselvallig. De vrucht is tussen perzik en pruim, met een gladde schil zoals de pruim. De vruchten zijn rijp in juli-augustus. Gekweekt op onderstam St-Julien. De abrikozenboom houdt niet van een sterke snoei (gommen). Snoei zoals perziken, in de zomer of in het najaar.

ACAENA
(algemene info)
Stekelnootje

Een zodevormend plantje dat vooral wordt aangewend als bodembedekker op zonnige plaatsen. Stekelnoten vallen op door de stekelige, roodkoperen zaaddoosjes vanaf augustus. Echte blikvangertjes. Sommige onkruiden kunnen zich spijtig genoeg toch nog handhaven in een plek stekelnoten. Gebruik het daarom in kleinere plaatsen of oppervlakten. Scheer de plantjes jaarlijks na de winter kort. Ondanks hun herkomst (Nieuw- Zeeland) zijn volgende soorten behoorlijk winterhard. Zorg voor een doorlatende bodem.

ACAENA BUCHANANII
Stekelnootje

Een zodevormend plantje dat vooral wordt aangewend als bodembedekker op zonnige plaatsen. Stekelnoten vallen op door de stekelige, roodkoperen zaaddoosjes vanaf augustus. Sommige onkruiden kunnen zich spijtig genoeg toch nog handhaven in een plek stekelnoten. Gebruik het daarom in kleinere plaatsen. Scheer de plantjes jaarlijks na de winter kort. Voor een goed doorlatende bodem. Deze soort heeft blauwgroene, kleine, samengestelde bladeren. A. buchananii is meer bladhoudend dan A. microphylla die snel bruin wordt in de winterperiode. A. buchananii groeit trager en is beter wintergroen.

ACAENA MICROPHYLLA
'KUPFERTEPPICH'
Stekelnootje

Een zodevormende vaste plant met een bruingroen, weinig opvallend bloempje van juni tot augustus. Koperrode, stekelige vruchten en een bruingroen, klein, samengesteld blad. Dit bodembedekkertje bereikt slechts een hoogte van 10 cm. Ziet er in de winterperiode het minst aantrekkelijk uit van alle acaena's.

ACANTHUS
(algemene info)
Akant

Een vaste plant voor de volle zon en halfschaduw die kan gebruikt worden als solitair of in grote borders. Zorg in de eerste jaren voor een winterdek. Het is een vaste plant die jarenlang op dezelfde plaats kan blijven staan. Ze verlangen een doorlatende bodem. Erg mooi in een bed van stekelnoten! Acanthus heeft sterk afgetekende bladeren. Verzacht wat door te combineren met de losse vorm van Geranium. Staat ook mooi naast Heuchera, Salvia, Achillea, Echinacea,... Op donkere plaatsen sterven de planten in de winter af. Op lichtere plaatsen zijn ze nagenoeg volledig wintergroen.

ACANTHUS MOLLIS
Zachte akant

Deze soort heeft groene, grof gelobde, afgeronde bladeren. De forse bloeiwijze is een aar. Er verschijnen lila bloemen omgeven door opvallende, stekelig getande, purper gekleurde schutbladeren. Een soort die in de winter kan wegvallen.

ACANTHUS SPINOSUS
Doornige akant

Een tot ruim 120 cm hoge vaste plant met donkergroene, diep ingesneden, mooie bladeren. De bloeiwijze is een aar. Juli-augustus verschijnen er zachtpaarse en witte bloemen omgeven door opvallende, stekelig getande, purper gekleurde schutbladeren. Een vaste plant voor de volle zon die mooi kan gebruikt worden als solitair of in grote borders.

ACER BUERGERIANUM
Esdoorn

Een grote meerstammige struik tot kleine boom met drielobbige, 3-6 cm grote, groen bladeren. De herfstkleur is prachtig oranjegeel. Deze soort lijkt van loof wat op de japanse esdoorns. Acer buergerianum groeit echter gezonder.

ACER CAMPESTRE
Veldesdoorn, Spaanse aak

Een matig groeiende boom die goed gesnoeid en gevormd kan worden. Bij het uitlopen heeft deze esdoorn roodachtig gekleurde, decoratieve bladeren en twijgen die later groen en naar de herfst heldergeel verkleuren. Deze cultivar groeit goed zelfs in de schaduw. In mei verschijnen er groenachtige bloemtuilen. Deze bomen zijn bij ons ook te verkrijgen in leivormen. De bomen werden hiertoe voorgeleid aan een frame. De veldesdoorn is een mooie boom met eigenaardige kurklijsten en grillig habitus.

ACER CAMPESTRE
Veldesdoorn, Spaanse aak

Een frisse vernieuwing t.o.v. de veel gebruikte leilinde. Een leuke afwisseling in het magere assortiment van de leibomen. Het gelobde, groene, speelse blad past mooi boven heel wat hagen. Deze soort vormt een ‘haag op poten’.

Uiterlijk:
Een matig groeiende boom die goed gesnoeid en gevormd kan worden. Bij het uitlopen heeft deze esdoorn roodachtig gekleurde, decoratieve bladeren en twijgen die later groen en naar de herfst heldergeel verkleuren. Deze cultivar groeit goed zelfs in de schaduw. In mei verschijnen er groenachtige bloemtuilen. De bomen werden hiertoe voorgeleid aan een frame. De veldesdoorn is een mooie boom met eigenaardige kurklijsten en grillig habitus.

Op deze website worden "cookies" gebruikt die op uw computer of toestel worden opgeslagen en die het gebruik van de website vereenvoudigen, vervolledigen en personaliseren. Lees meer...