Bodembedekkers
Een zodevormende vaste plant met een bruingroen, weinig opvallend bloempje van juni tot augustus. Koperrode, stekelige vruchten en een bruingroen, klein, samengesteld blad. Dit bodembedekkertje bereikt slechts een hoogte van 10 cm. Ziet er in de winterperiode het minst aantrekkelijk uit van alle acaena's.
Een zodevormende vaste plant met een bruingroen, weinig opvallend bloempje van juni tot augustus. Koperrode, stekelige vruchten en een bronsgroen, klein, samengesteld blad. Dit bodembedekkertje bereikt slechts een hoogte van 10 cm. Ziet er in de winterperiode het minst aantrekkelijk uit van alle acaena's.
Een bodembedekkende vaste plant met witpaarse bloempjes zeer vroeg in het voorjaar (maart-april).
Een compact groeiende plant met waaiervormige, veellobbige, behaarde bladeren, die zeer decoratief zijn. Bloeiwijze aan tot 40 cm lange stengels, zeer kleine bloempjes, geelgroen van kleur en in een pluim verenigd. Hoofdbloei in mei-juni maar er is een redelijke nabloei tot september. Ook hier zet je de grasmaaier in als het gewas komt open komt te vallen en er te slordig uitziet. Enkele weken later geniet je terug van een dicht bladertapijt.
Een schitterende bodembedekker op de voor hem gunstige plaatsen. Deze plant gedijt ook in de halfschaduw. Best planten in een humusrijke, zure grond. Meng wat turf of zure grond mee in de plantput. Plant er 5-10 per m2 afhankelijk van de aangekochte potmaat.
Alle variëteiten van zomerheide die voorgesteld werden in de lijst van groen blijvende heesters worden regelmatig gebruikt als bodembedekkende plant op de voor hen geschikte plaatsen. Dit wil zeggen: een humusrijke, zure grond. Snoei direct na de bloei (tot het voorjaar). 5-10 planten/m²
Een mooie bodembedekker die spijtig genoeg te vorstgevoelig is om hier in grote hoeveelheden gebruikt te worden.
Een schitterend bloeiende bodembedekker die weinig eisen stelt aan grond en standplaats. Plantdichtheid: 3 - 5 per m².
Een schitterend bloeiende bodembedekker die weinig eisen stelt aan grond en standplaats. Plantdichtheid: 3 - 5 per m².
Eén van de allermooiste bodembedekkers voor de zure grond! Plant er 8 tot 10 per m².
Een dichte groep van deze soort is prachtig in de winterperiode. De twijgjes zijn dan opvallend rood oranje gekleurd! Een mooi effect. Plant er 5 tot 8 per vierkante meter.
Deze cotoneaster heeft kleine, groene blaadjes. In het voorjaar zijn er witte bloempjes aanwezig, nadien ontstaat er een overvloed aan rode bessen. Deze variëteit is zeer geschikt als grondbedekker.
Zeer mooi donkergroen en fijn gestructureerd.
Goede vruchtdracht.
Een zodevormende, wintergroene vaste plant met typische, scheef hartvormige, groene bladeren met een roodachtig paarse gloed in het voorjaar. In april-mei verschijnen er ook bleekgele, orchideeachtige bloemen in kleine, hangende trossen. Eén van de gemakkelijkste Epimedium’s die overal goed gedijt. Konijnvrij.
Alle variëteiten van winterheide die voorgesteld werden in de lijst van groen blijvende heesters worden regelmatig gebruikt als bodembedekkende plant op de voor hen geschikte plaatsen. Dit wil zeggen: een humusrijke, zure grond. Snoei direct na de bloei. Laat steeds nog wat loof op de planten staan bij rigoureuze snoei! De heide wordt geleverd in 13 cm potjes. Plant er 5-10 per m2.
Een traag groeiende heester of bodembedekker met geelbonte, elliptisch, vrij grote bladeren. Als klimplant gebruikt is hij zelfhechtend.
Een traag groeiende heester of bodembedekker met wit gerande, grijsgroene bladeren. Als klimplant gebruikt is hij zelfhechtend.
Een groenblijvende, zeer goede, snelle bodembedekkende plant met middelgroene, ovale blaadjes. Een variëteit die weinig eisen stelt aan grond en standplaats. Ook in de schaduw gedijt deze soort goed. Snoeien, scheren is geen enkel probleem. In de herfst kleuren de bladeren diep bronskleurig met purperrode onderzijde.
Een bodembedekkende plant met middelgroene, ovale blaadjes.
Een fijne bodembedekker.
Een traag groeiende heester of bodembedekker met groene bladeren die in het midden een gele vlek bezitten. Als klimplant gebruikt is hij zelfhechtend.
Een goede, bodembedekkende soort met langwerpige, grijziggroene, opvallend generfde bladeren.
Een bodembedekker of klimplant met breed-elliptische, 2-4 cm grote, donkergroene bladeren.
Een zeer traag groeiende heester of bodembedekker met urnvormige bloempjes in juli-augustus die worden gevolgd door rode bessen. De bessen zijn niet geliefd door de vogels. Een half schaduwrijke standplaats en humusrijke, zure grond zijn ideaal.
Een traag groeiend en laag blijvend, spreidend heestertje tot 60 cm hoog met dunne, kale, groene twijgen en overvloedig veel goudgele bloempjes in mei-juni. Plantdichtheid: 5 - 6 per m².
Bekend en zeer goed zijn ‘Biokovo’ (wit); ‘Cambridge’ (roos). Zeer goede, wintergroene, bodembedekkende geranium tot 30 cm groot met vele, geurende, niet al te grote, decoratieve bladeren. Bloemen in de zomer (juni-juli). Leuk aan ‘Cambridge’ is dat het gewas niet uit elkaar valt en dus gans de zomer mooi is.
Bekende halfwintergroene cultivars zijn ‘Spessart’, ‘Ingwersen’s var.’ Het zijn forse, bodembedekkers omwille van de ondergrondse uitlopers en vooral ook omdat het blad niet zo fijn is als bij andere soorten. Het blad is bijna rond en breed gelobd. De zachtroze bloemen verschijnen vanaf mei.
Als het gewas omwille van forse groei half de zomer open komt te vallen en er te slordig uitziet, rij er dan met de grasmaaier over op de hoogste stand. Enkele weken later geniet je terug van een dicht bladertapijt.
Deze geranium vooral geplant omwille van zijn prachtig loof. De bladeren zijn grijsgroen van kleur, fluweelachtig. De bladeren zijn vrijwel rond van vorm en tot de helft ingesneden. De bloemen (juni) zijn opaalwit met purperen aderen. Apart, mooi en goed bodembedekkend.
Een traag groeiende, niet klimmende struik met blinkend groene, langwerpige bladeren en geelgroene bloemschermen in september. De bloemen worden door zwarte bessen gevolgd.
Een traag groeiende, niet klimmende struik met blinkende, grote, groene bladeren (niet zo donkergroen en langwerpig als de vorige). De bloemen zijn groengeel en verschijnen vanaf juli. Ze worden gevolgd door zwarte bessen (bloemschikken).
Als Hedera Helix 'Arborescens' doch een veel compactere groei en een stuk kleiner blijvend.
Een traag groeiende klimop met fraaie, ingesneden groene bladeren.
De algemeen gebruikte, gewone, snelgroeiende klimop met grote, groene bladeren.
Meestal gebruikt als klimplant. Als bodembedekker voor de schaduw of halfschaduw doet hij het echter ook magnifiek. Plant er 3 tot 5 per m².
Een traag groeiende bodembedekker met blauwgroene blaadjes en grote, goudgele bloemen vanaf juni. De laatste jaren is deze plant op vele plaatsen onderhevig aan roestziekten. Daar waar hij het naar zijn zin heeft is het een prachtige bodembedekker.
Een vlak groeiende jeneverbes met groene naaldjes die perfect als grondbedekker kan worden gebruikt. Deze variëteit stelt weinig eisen aan de grond en kan, indien nodig, gesnoeid worden. De soort is traag tot matig groeiend.
Een vlak groeiende jeneverbes met mooi grijsachtig loof. Hij stelt weinig eisen aan de grond en kan indien nodig worden gesnoeid. Het is een traag tot matig groeiende variëteit.
Een matig groeiende, zeer plat uitgroeiende, spreidende conifeer met schitterend zilvergrijs loof. Deze variëteit kan perfect als bodembedekker gebruikt worden. Stelt weinig eisen aan grond en standplaats. Snoeien kan te allen tijde.
Het is een traag en vlak groeiende conifeer die weinig eisen stelt aan de grond. Het loof is geel van kleur. Deze jeneverbes kan zonder problemen gesnoeid worden.
Een lage, traag groeiende, bodembedekkende jeneverbes. Deze variëteit heeft blauwgrijs loof en kan naar believen gesnoeid worden.
Zoals de Nederlandse naam aangeeft is het een uitstekende bodembedekker voor schaduwrijke plaatsen. Plant er 5-10/m2. In de volle zon hebben ze een eerder gele bladstand. In meer schaduwrijke plaatsen zijn ze mooi middelgroen van kleur.
De blaadjes liggen beter over mekaar dan bij de Pachysandra terminalis. Blijft iets lager. Een traag groeiende, bladhoudende en zeer goede bodembedekker met witte bloempjes die in maart-april verschijnen. Deze kruiper gebruik je op beschaduwde plaatsen. Hier behoudt hij zijn intense groene kleur. In de zon wordt hij geelgroen. Als bodembedekker worden er 6 tot 10 per m² aangeplant.
Als Pachysandra Terminalis ‘Green Carpet’ maar een cultivar die meer zon kan verdragen zonder zijn groene kleur te verliezen.
Als Pachysandra terminalis 'Green Carpet' doch met witomrande, groene bladeren en een trage groei.
Een bossige vaste plant die zeer goed de bodem afsluit. In juni-juli verschijnen er mooie, lichtgele lipbloemen die in kransen om de stengels staan. Ook na de bloei is deze plant aantrekkelijk omwille van zijn mooie vorm en de ingedroogde zaaddozen. Hij gedijt goed op warme en droge plaatsen. De plant met het vrij grote, viltige, grijsgroene blad is wintergroen. Het eerste jaar na planten of scheuren bloeien de planten slechts uitzonderlijk.
Een zeer traag groeiende den met groene, korte naalden. Deze variëteit spreidt zich over de grond uit en blijft ten gevolge daarvan laag.
Een traag groeiend, laag-bij-de-grond blijvend plantje met in het voorjaar onopvallende, enorm ruikende, witroze bloempjes. De bladeren zijn donkergroen en elliptisch.
Een traag groeiende bodembedekker tot 50 cm met gekroesde, groenachtige bladeren en witte, vrij onopvallende bloempjes die in juni verschijnen. Deze soort kan te allen tijde gesnoeid of geschoren worden. Plant er 3 tot 5 per m².
Een dichte, matig groeiende, goed bodembedekkende struik met frisgroene bladeren en lilaroze vruchten gedurende de late zomer en de herfst. Plantdichtheid: 3 - 5 per m².
Een sterk voortzettende, zeer goede bodembedekker voor de natuurlijke tuin met groene, ruwe bladeren en hangende trosjes van buisvormige, crèmekleurig bloemen. Gedijt zowel in de zon als in de schaduw. Een aan te raden bodembedekker voor natuurlijke tuinen!
Een laag blijvende, traag groeiende, brede, platte taxus met donkergroen loof die ook in de schaduw mag geplant worden zonder daar hinder van te ondervinden.
Een klein struikje met donkergroene, glanzende, kleine bladeren. Van juni tot september verschijnen er lange schijntrossen van purperroze bloempjes.
Een traag groeiende, lage bodembedekker met groene, leerachtige bladeren die een donkergroene kleur hebben. De rode vruchten zijn besvormig en hangen in trossen bij elkaar. Een mooie, zuurminnende bodembedekker voor schaduwrijke plaatsen. Stelt dus bijzondere eisen aan de grond.
Een matig groeiende bodembedekker met groene, eironde, blaadjes en blauwe bloempjes van februari tot juni. Deze bodembedekker stelt weinig eisen aan de grond. De blaadjes zijn groter dan deze van de Vinca minor.
Een matig groeiende bodembedekker met groene, wit omrande blaadjes. en blauwe bloempjes van februari tot juni. Deze bodembedekker stelt weinig eisen aan de grond. De blaadjes zijn groter dan deze van de Vinca minor.
Een matig groeiende bodembedekker met kleine, eironde groene blaadjes en blauwe bloempjes van februari tot juni.
Een matig groeiende bodembedekker met maar met witte bloempjes van februari tot juni.
Een matig groeiende, lage bodembedekker met witbonte, kleine, eironde blaadjes en blauwe bloempjes van februari tot mei.
Een matig groeiende bodembedekker met kleine, eironde, groene blaadjes en rode bloempjes van februari tot juni.
Een matig groeiende, lage bodembedekker met geelbonte kleine, eironde blaadjes en blauwe bloempjes van februari tot mei.
Een matig groeiende bodembedekker met zeer kleine, eironde, groene blaadjes en witte bloempjes van februari tot juni. De beste witte Vinca.
Deze soort bezit getande, driedelige, groene bladeren en mooie, gele, schotelvormige bloemen van april tot juni. Een zéér goede bodembedekker (bv onder rhododendrons) voor halfschaduw tot schaduw. Zelfs in de zon trekt hij zijn plan (indien te droog, sproeien!).