Bosbomen en bosplanten

EUONYMUS EUROPAEUS
Wilde kardinaalsmuts

Kan goed schaduw verdragen (onderbeplanting). 

FAGUS SYLVATICA
Beuk

Deze beuk groeit het best op een kalk- en humusrijke grond die niet te nat is. Deze schaduwboomsoort (kan onder een scherm worden aangeplant) wortelt oppervlakkig (windgevoeligheid). Beuk is bleek, zwaar en hard hout. Het krimpt en werkt sterk. In natuurlijke weersomstandigheden is het weinig duurzaam. Het is wel uitstekend werkhout en zeer goed brandhout.

FRAXINUS EXCELSIOR
Gewone esdoorn

Een snelgroeiende, waardevolle lichtboomsoort met oneven geveerde, groene bladeren en takken met aan het uiteinde dikke, zwarte knoppen. Deze soort brengt zeer waardevol hout voort dat veerkrachtig en zeer taai is (turntoestellen) en gedijt op een niet te natte noch te droge, goede grond. Bij een bosaanplanting beogen we een dichtheid van 1 boom per 1 à 3 m2. Es levert eveneens goed brandhout en kan door zijn hoog opslagvermogen als hakhout worden aangeplant. Een goede soort in combinatie met een eiken- of beukenbos.

HIPPOPHAE RHAMNOIDES
Duindoorn

Gedijt op zeer droge gronden. 

ILEX AQUIFOLIUM
Hulst

Deze soort kan goed droogte en schaduw verdragen. Vandaar dat we hem ook regelmatig in bossen en langs bosranden tegen komen.

LARIX KAEMPFERI
Lork

Een groot en snel groeiende bladverliezende boom. De grijsgroene naalden hebben een lengte van 3-5 cm en staan met 30-40 op kortloten ingeplant. Deze boom heeft een kegelvormige groeiwijze. De soort brengt mooi, roodbruin gekleurd, harsrijk, duurzaam hout voort. Bij een bosaanplanting beogen we een dichtheid van 1 boom per 1 à 3 m². 

PICEA ABIES
Kerstspar

De bij ons veel voorkomende en overbekende kerstspar. Deze spar behoudt zijn takken goed tot op de grond. De eerste 15 jaren is deze spar gezond groeiend, daarna is hij nogal onderhevig aan ziekten. Picea abies stelt weinig eisen aan de grond en is een snelle groeier. In een bosaanplanting wordt best 1 plant per 1 à 3 m² aangeplant.

PICEA OMORICA
Servische spar

Een mooie, snelgroeiende spar voor elke grond met groengrijze naalden en iets afhangende takken. Deze Picea is weinig aan ziekten en insecten onderhevig. Picea omorika groeit vrij slank piramidaal. Mooi te gebruiken als lange, hoge windsingel.

PINUS NIGRA
‘NIGRA’
Oostenrijkse den

Een groot, breed en snel groeiende den die de eerste 10 jaren zijn takken goed tot op de grond bewaart. Deze pinus groeit op alle bodems en stelt eveneens weinig eisen aan de standplaats. De variëteit heeft donkergroene, vrij lange naalden. 

PINUS STROBUS
Weymouth den

Een snelgroeiende den met mooie gladde stam. Deze den bezit een horizontale vertakking en mooie blauwgroene twijgen. Het loof is mooi grijs van kleur en zacht. De eerste 10 à 15 jaar behoudt deze den goed zijn takken tot op de grond. Nadien wordt de onderste helft van de boom kaal en doorzichtig.

Op deze website worden "cookies" gebruikt die op uw computer of toestel worden opgeslagen en die het gebruik van de website vereenvoudigen, vervolledigen en personaliseren. Lees meer...