Bosbomen en bosplanten

PINUS SYLVESTRIS
Grove den

Een snelgroeiende, opgaande den met groengrijze naalden en kleine denappeltjes. Het is de overbekende Kempische den met zijn opvallende, oranjebruine schors. Een pioniersboom die gedijt op zeer droge, arme gronden.

POPULUS ALBA
‘NIVEA’
Witte abeel
POPULUS ALBA SOORTEN EN VARIËTEITEN
Populier
Voor het aanplanten van een bos werden en worden nog steeds vele klonen en selecties van populieren op de markt gebracht. Er wordt geselecteerd naar houtkwaliteit, groeisnelheid en vooral ook naar ziekteresistentie (roestziekten). Dit resulteert in een groot aantal soorten zoals bijvoorbeeld de interamericana hybride, Boelare, Beaupré,...Bij het aanplanten van een bos worden de bomen 8-10 meter uit elkaar geplant. Best wordt er geplant tussen 15/11 en 1/4. 

 

PRUNUS AVIUM
Boskers

Een snelgroeiende kers met een zeer waardevolle houtsoort voor de meubelindustrie. Het hout is hard, vrij zwaar en meestal prachtig bruinrood gekleurd. Deze soort heeft een groot aanpassingsvermogen aan de grond. Zij gedijt goed in een gemengd bos. Bekend is ook de witte bloesem in het voorjaar die gevolgd wordt door de zoete vruchten die door de vogels zeer geliefd zijn. Van nature komt hij voor in een eikenbos maar kan ook in een beukenbos goed gedijen.

PRUNUS PADUS
Europese vogelkers
PRUNUS SEROTINA
Amerikaanse vogelkers

Een hoge snelgroeiende struik met langwerpige, lancetvormige, groene bladeren. De witte bloemen verschijnen in mei-juni en komen voor in lange, witte trossen. De vruchten zijn zwart van kleur. Een weinig waardevolle struik. Hij verdraagt goed schaduw en kan gebruikt worden als onderbeplanting.

PRUNUS SPINOSA
Sleedoorn

Een matig en struikachtig groeiende plant met scherpe doornen en witte bloempjes in het voorjaar die gevolgd worden door de blauw berijpte vruchten. Deze struik kan zeer goed worden gebruikt voor het maken van ondoordringbare hagen. Hij kan goed schaduw en droogte verdragen. Daarom ook vaak gebruikt als onderbeplanting voor bossen.

PSEUDOTSUGA MENZIESII
Douglasden

Een snelgroeiende, hoge den voor elke grond. Deze bomen kunnen goed worden gebruikt als bebossing daar ze een uitstekende houtkwaliteit (Oregonhout) en houtopbrengst bezitten. De naalden zijn frisgroen en ruiken naar citroen bij het wrijven. 

QUERCUS PALUSTRIS
Moeraseik

Een snelgroeiende, grote boom met groene, diep ingesneden bladeren die felrood verkleuren in de herfst. Een prachtige, zeer groot groeiende, fijn gestructureerde boom die eveneens als solitair kan worden gebruikt. De moeraseik stelt weinig eisen aan grond en standplaats en is weinig onderhevig aan ziekten en insecten.

QUERCUS PETRAEA
Wintereik

De matig groeiende inlandse eik met groene, gelobde bladeren. Deze boom is een waardevolle soort die duurzaam hout voortbrengt. Stelt weinig eisen aan de grond.  De bladeren verteren slecht. Eiken kunnen in grote homogene oppervlakten worden aangeplant. Eiken zijn lichtboomsoorten. Plant ze dus niet onder een scherm en meng ze met andere lichtboomsoorten (es, boskers,...). 

Op deze website worden "cookies" gebruikt die op uw computer of toestel worden opgeslagen en die het gebruik van de website vereenvoudigen, vervolledigen en personaliseren. Lees meer...