De romantische rozentuin

Rozen

Dat rozen zich uitstekend lenen voor cottagetuinen en klimrozen de romantiek ten top kunnen voeren, hebt u waarschijnlijk al vaak vastgesteld. Sommige rozen groeien uit tot weergaloos mooie blikvangers in gemengde borders, andere klimmen tegen gevels en pilaren de hoogte in en toveren met prieeltjes, rozenbogen of een smeedijzeren hek schilderachtige taferelen. De keuze is overweldigend en talloze cultivars zijn geschikt voor de romantische rozentuin.

De cottagetuin

De Engelse cottagetuin, maar ook een heel aantal tuinen van bij ons, zijn veredelde boerentuinen. In Engeland waren het oorspronkelijk tuintjes van arme pachters op het platteland. Daarom was er in elke cottagetuin een nutsgedeelte, een moes- en fruittuin. Maar tussen deze nuttige planten stonden ook sierplanten zoals stokrozen, pioenen en anjers. Rozen ontbraken er nooit ofte nimmer.

Tuinen vol gezelligheid

Die cottagetuinen van toen hebben de Engelse tuinen van nu en de hedendaagse tuincultuur bij ons sterk beïnvloed. De pachters en hun vrouwen lieten zich ongetwijfeld inspireren door de bloeiende wegbermen en bosranden in het vaak nog ongerepte Engelse landschap. Die wegbermen liggen ongetwijfeld aan de basis van de borders die zo typisch zijn voor het tuinieren Engelse stijl. De moes- en fruittuin is in de moderne Engelse cottagetuin vaak tot een minimum teruggebracht. Daarentegen hebben de borders aan volume gewonnen. Een Engelse mixed-border of gemengde border bestaat hoofdzakelijk uit struiken, rozenstruiken en vaste planten. Om een maximaal effect te hebben, moet zo een border minstens 2 m diep zijn. Keuze aan planten is er genoeg. Struiken mogen volume geven. Hagen en dan vooral hagen van taxus dienen als achtergrond. De laatste decennia is het aanbod van doorlevende kruidachtige planten voor borders aanzienlijk gestegen. Het aanleggen van borders en het onderhouden ervan behoort nu tot de hogeschool van het tuinieren.

Typisch voor de cottagetuinen zijn de romantische hoekjes onder pergola’s en rozenbogen. Het veelvuldig gebruik van Lathyrus of reukerwten en het gebruik van eenvoudige, vaak ijzeren tuinmeubelen.

In cottagetuinen mogen klimplanten langs de gevels klauteren. Klimop, wingerd, blauwe regen, klimhortensia, clematis en kamperfoelie gaan er hun gang. Uiteraard eisen ook klimrozen er hun plekjes op. Vaak is de tuin in kamers versneden door hagen. Zij zorgen er samen met snoeivormen van buxus en taxus voor dat een cottagetuin ook in de winter aantrekkelijk is. Vaak is in de landelijke cottagetuinen een gedeelte van de tuin redelijk formeel opgebouwd met buxushegjes. Maar de hele aankleding ervan is veel spontaner dan dat in de formele stijltuinen het geval is. Onder de bomen in een cottagetuin mogen bolgewassen als kievitsbloem, Anemone blanda, krokussen, herfsttijloos en eenvoudige narcissen verwilderen. In oude appelaars gaan liaanrozen hun gang. Ze maken van die oude appelaar in juni of juli een hemelhoog en sierlijk boeket.

Klimrozen kunt u onderverdelen in de zogenaamde ‘climbing’-cultivars en eerder kleinbloemige klimmers die van nature echte klimrozen zijn. De ‘climbing’-cultuurvariëteiten hebben stijf opgaande takken die aan rasterwerk moeten worden aangebonden. Hun hoofdbloei heeft plaats in juni. Daarna bloeien ze nog wel, maar een uitzondering niet te na gesproken, nooit meer overdadig. Meestal zijn deze klimmende cultivars ontstaan uit grootbloemige perkrozen.

Klim- en liaanrozen

Klimrozen kunt u onderverdelen in de zogenaamde ‘climbing’-cultivars en eerder kleinbloemige klimmers die van nature echte klimrozen zijn. De ‘climbing’-cultuurvariëteiten hebben stijf opgaande takken die aan rasterwerk moeten worden aangebonden. Hun hoofdbloei heeft plaats in juni. Daarna bloeien ze nog wel, maar een uitzondering niet te na gesproken, nooit meer overdadig. Meestal zijn deze klimmende cultivars ontstaan uit grootbloemige perkrozen.
Liaanrozelaars, de zogenaamde ‘ramblers’ hebben een veel nonchalantere groeiwijze. Ze vormen ranken die vele meters lang kunnen worden. Zij zijn het mooist als ze zich met hun stekels in bomen kunnen omhoogwerken of een tuinschuurtje kunnen overwoekeren. Ook zij vertonen een hoofdbloei in juni of juli. Sommige zoals ‘Guirlande d’Amour’ bloeien door tot het vriest.
Ook in bloeiende borders eisen rozenstruiken hun plekje op. De doorbloeiende muskushybriden zijn er uitermate voor geschikt. Ook Engelse rozen gedragen zich prima in borders. English roses hebben de kleuren en de vorm van antieke rozen en bloeien in tegenstelling tot die oude rozenstruiken gedurende de hele zomer. Bovendien bestaan er typische heesterrozen, robuuste rozenstruiken die vaak meer dan manshoog worden en als solitair of in een border van het mooiste zijn wat juni en juli te bieden hebben.
Ook voor alle rozelaars geldt dat ze graag in de wind staan en op een zonnige plek. We kunnen er niet genoeg de nadruk op leggen. De wind moet door de ranken en twijgen kunnen spelen. Dan drogen de regendruppels snel op en krijgen schimmels geen kans. Vooral wanneer u klimrozen langs een latwerk tegen een muur laat klimmen, moet u er over waken dat het latwerk minstens 10 cm van de muur blijft. Want als een roos niet luchtig staat, zullen sterroetdauw en meeldauw sneller dan u denkt de kop opsteken.

Bezin voor u begint

Het mooiste formele ontwerp zal haast altijd verknoeid worden wanneer u rozen kiest in een kakafonie van kleuren. Wel is het zo dat de wonderen de wereld niet uit zijn en dat sommige tuinliefhebbers er in slagen tegenstellingen met bravoure met elkaar in harmonie te brengen. De klassieke formele rozentuin is echter niet alleen sober van snit, maar ook sober van kleur. Eén rozencultivar per perk in aangewezen, tenzij u ook stamrozen voorziet. Omwille van de symmetrie zult u waarschijnlijk kiezen voor dezelfde rozencultivar in rozenperken die tegenover elkaar langs de hoofdas liggen. Heel mooi kan een centraal prieel zijn dat rond of vierkant kan zijn en waar u al dan niet klim- en liaanrozelaars langs laat groeien. Wanneer u er de plaats voor hebt, neem het dan voldoende groot zodat u er een tuintafel en stoelen kunt plaatsen. Een dakplataan of een andere boom is eveneens een optie om een centraal punt te markeren. En wanneer u inspiratie vindt in Italiaanse ontwerpen dan is een formeel waterbekken zonder meer een schitterend idee. U merkt het, een formele rozentuin hoeft alles behalve saai te zijn. De fantasie zit hem vooral in het ontwerp. Al zijn zelfs perkrozen in volle bloei vaak speelser dan u op het eerste zicht zou denken.

Een grote vrijheid

De aard van een romantische tuin laat toe rozen te kiezen van allerlei slag. Hier is eenvormigheid niet van belang. Aan de voet van een klimroos kunt u een bodembedekkende roos planten en een robuuste heester- of landschapsroos kan een ideale steunpilaar zijn voor een grootbloemige clematis. Hun samenspel vindt dan al snel boeiende, verrassende en harmonische akkoorden. Dat houdt in dat u in alle vrijheid kan kiezen voor rozen die u imponeren, om welke reden ook. Woorden wekken, maar voorbeelden strekken. Wie eenmaal de liaanroos ‘Dentelle de Malines’ zijn zachtlila bloemen eind juni over een heuse boom heeft zien spreiden, zal dit tafereel niet licht vergeten. En als u het dak van de de tuinschuur gedurende enkele weken in een overweldigende witte bloemenzee wilt omtoveren dan is onder meer de geweldenaar Rosa ‘Kiftsgate’ daarvoor uitermate geschikt. Nogmaals over smaken en kleuren valt niet te redetwisten en vaak zijn de meest verrassende combinaties adembenemd mooi. Er zijn in België en Nederland bij de rozenkwekers duizenden cultuurrozen en botanische rozen te koop die u, wanneer ze volop bloeien, doen huppelen van plezier.

Ga terug

Wil je een aanplanting als deze?

Vul onderstaand formulier in, eventueel aangevuld met afmetingen, uw specifieke wensen, een foto en/of situatieschets.

Optioneel:

Je kan ons privacy statement hier nalezen.

Bescherming persoonlijke gegevens*

Beste klant, wegens de grote drukte op dit ogenblik is het mogelijk dat het enkele dagen duurt om uw e-mail te beantwoorden. Bedankt voor uw begrip.

Op deze website worden "cookies" gebruikt die op uw computer of toestel worden opgeslagen en die het gebruik van de website vereenvoudigen, vervolledigen en personaliseren. Lees meer...