Appelen (Malus domestica)

Een appelboom is uitermate geschikt voor de liefhebberstuin. De bomen zijn veelzijdig. Men kan er prachtige geleide hagen, palmetten en spillen mee vormen. Hoogstammen zijn geënt op een sterke onderstam en hebben een stamlengte van 2 meter. Halfstammen zijn geënt op matig tot sterk groeiende onderstammen. Struiken zijn geënt op traag groeiende onderstammen voor gewone grond, en op zeer traag groeiende onderstammen voor zeer goede grond. Appelen zijn er in veel verscheiden soorten: van zeer vroege tot zeer late, van zure tot zoete, zelfbestuivend en niet zelfbestuivend.

Appelen, leivormen en bestuiving

Veel appelrassen zijn bij ons ook verkrijgbaar als leivorm, men kan er prachtige geleide hagen, palmetten en spillen mee vormen. Appelen zijn er in 2 soorten: zelfbestuivend en niet zelfbestuivend. Klik op de afbeeldingen voor meer info.

Bestuiving
Bestuiving

Catalogus Appelen

ALKMENE
Appel

Een groene, middelgrote appel met enkele strepen en een uitgesproken aroma. Een lekkere zomer-Cox's.

Beschikbaar als:
ASTANVAL
Appel

Een zeer vroege, lekkere appel. Een karmijnrode appel met rozig vruchtvlees. De appel smaakt zoetzuur. Rijp: midden augustus

Beschikbaar als:
ASUMPTA
Appel

Een kleine, rode zomerappel. Deze variëteit is zeer smakelijk en vruchtbaar. Rijp: augustus-september.

Beschikbaar als:
BELLE DE BOSKOOP
Appel

De alom bekende goudrenet. Een goudgrijze, zoetzure appel die met weinig onderhoud gezonde vruchten geeft. Er is een grote opbrengst. Rijp: december-februari. Deze appel werd in een dubbele U gevormd. Mooi tegen een wand of als smalle haag. Je plant ze ongeveer 2 meter uit elkaar. Een dubbele U vraagt wel wat meer behendigheid in de snoei om het geheel in evenwicht te houden. Wel mooi!

Beschikbaar als:
BOLERO
Appel

Een groene, stevige appel met gouden blos. Rijp: september. Deze appel komt uit het 'Ballerina'-sortiment. Ze groeien verticaal op en hebben geen zijtakken. Enkel kleine vruchtbare, korte loten rond de centrale stam. De vruchten staan als het ware op de stam. Mooie op terras, in pot of als structuurelement in de tuin of moestuin.

Beschikbaar als:
CALVILLE BLANCHE D'HIVER
Appel

Is een witte winter appel. Zoetzuur met een heel aangenaam aroma. Bewaart zeer goed zonder koelhuis. Rijp: december - april.

Beschikbaar als:
CHARLOTTE
Appel

Een groene stoofappel. Rijp: eind september.

Beschikbaar als:
COURT PENDU
Appel

Het is een grauwrode, vruchtbare, afgeplatte, kleine appel die weinig verzorging vraagt. Deze variëteit heeft vast vlees met een goede smaak. Een oude en gewaardeerde soort. Rijp: oktober-maart.

Beschikbaar als:
COURT PENDU NOIR
Appel

Een zeer lekkere appel die weinig verzorging vraagt. De kleur van deze variëteit is opvallend: een bijna paarse tint kleurt deze mooie soort.  Deze variëteit heeft vast vlees met een goede smaak. Rijp: oktober-maart.

Beschikbaar als:
COX’S ORANGE PIPPIN
Appel

Een uitzonderlijk smakelijke, zoete appel die wel wat onderhevig is aan ziekten. Het is een groengele appel met rode blos. Rijp: oktober-november. Een van oudsher erg gekend en gewaardeerd appelras.

Beschikbaar als:
CWASTRESSE DOUBLE
Appel

Een grote, groengele, roodgestreepte, vruchtbare handappel. Rijp: eind september tot december.

Beschikbaar als:
DOUBLE BELLEFLEUR
Appel

Ook wel ossenkop genoemd, is een grote platte appel, roodgeel van kleur met een goede smaak. Het is een goede bewaarappel. Rijp: december-januari.

Beschikbaar als:
ELSTAR
Appel

Deze vruchtbare, smakelijke, zoetzure, frisse appel is rood met geel gekleurd. Rijp: oktober-december.

Beschikbaar als:
EYSDENER KLUMPKE
Appel

Een late, rode, gezonde bewaarappel. Op sommige plaatsen wel waterig van smaak. Rijp: oktober-maart.

Beschikbaar als:
FLAMENCO
Appel

Deze soort geeft dieprode appels welke in september rijp zijn voor consumptie. Hij komt uit het 'Ballerina'-sortiment. Ze groeien verticaal op en hebben geen zijtakken. Enkel kleine vruchtbare, korte loten rond de centrale stam. De vruchten staan als het ware op de stam. Mooie op terras, in pot of als structuurelement in de tuin of moestuin.                     

Beschikbaar als:
FUGI
Appel

Een gezond groeiende, zeer vruchtbare appelsoort die groenrode, vaste appels geeft. Rijp: oktober-december.

Beschikbaar als:
GLOSTER
Appel

Een donkerrode bewaarappel met grote opbrengst en een typische klokvormige vorm. Onderhevig aan schurft en andere ziekten. Rijp: december-maart.

Beschikbaar als:
GODIVERT
Appel

Een grote, groengele, zure appel. Uitstekend te gebruiken voor het maken van moes. Rijp: november-april.

Beschikbaar als:
GOLDEN DELICIOUS
Appel

Zeer gekende gele banaanappel. Klein van stuk en ruwschillig. De appel heeft een zeer goede smaak maar is wel onderhevig aan ziekten. Rijp: oktober-februari.

Beschikbaar als:
GRANNY SMITH
Appel

Is een zeer vruchtbare, gezond groeiende appelboom, met groene harde appels. Rijp : oktober-februari.

Beschikbaar als:
GRAVENSTEIN
Appel

Een half late, geelgroene smakelijke appel. Rijp: oktober-december.

Beschikbaar als:
GRENADIER (RGF)
Appel

Een middelmatige tot grote, lichtgroene, vruchtbare, gezonde, ietwat zure pan- of moesappel.Rijp: augustus tot september.

Beschikbaar als:
GRIS BRAIBANT (RGF)
Appel

Een ruwe, okergroene, vruchtbare, gezonde dessertappel die lang bewaard kan worden. Rijp: december tot april.

Beschikbaar als:
GROENE VAN BOSKOOP
Appel

De alom bekende goudrenet. Een groen-goud kleurige, zoetzure appel die met weinig onderhoud gezonde vruchten geeft. Er is een grote opbrengst. Rijp: december-februari. Echte keukenappel.

Beschikbaar als:
HARBERTS REINETTE
Appel

Is een groene appel met een oranje - rode blos. Zeer gezond groeiend. Rijp: november - januari

Beschikbaar als:
IDARED
Appel

Een vruchtbare, lang te bewaren, gezonde appelvariëteit die veel als bestuiver wordt gebruikt. Een mooie, groenrode vrucht voor gebruik als dessert- of moesappel. Rijp: november-april. Goede bestuiver voor andere soorten

Beschikbaar als:
INGRID MARIE
Appel

Is een zeer vruchtbare appelsoort welke zeer lekkere, kleine vruchten geeft. De boom is wel gevoelig voor schurft. Rijp: september-december.

Beschikbaar als:
JACQUES LEBEL
Appel

Dit is een zeer vruchtbare, gezonde soort die als goede panappel en als eetappel kan worden gebruikt. Een sappige, zuurzoete ]groengele appel met een rode blos. Rijp: september-november.

Beschikbaar als:
JAMES GRIEVE
Appel

Het is een goede, vroege, zelfbestuivende en karmijnrode appel. Een zeer vruchtbare soort met een zoete, verfrissende smaak. Hij wordt zowel aangewend als dessertappel dan als moesappel. Rijp: augustus-september. Goede bestuiver voor andere soorten.

Beschikbaar als:
JAN STEEN
Appel

Is een rode, zoetzure en aromatische dessertappel. De vruchtbaarheid is matig maar regelmatig. Rijp : oktober - januari.

Beschikbaar als:
JONAGOLD
Appel

Een mooie, geelrode, gekende appel meteen goede smaak. Het is een zeer vruchtbare soort. Rijp: oktober-januari. Net als James Grieve is ook deze soort gevoeliger voor schurft en kanker.

Beschikbaar als:
JONARED
Appel

Een zeer vruchtbare, rode appel met een zoete smaak. Rijp: oktober-januari.

Beschikbaar als:
JONATHAN
Appel

Deze zeer vruchtbare soort geeft kleine, roodgele, vaste appelen. De smaak is zoet tot aangenaam zuur. Rijp: november-maart. Goede bestuiver voor andere soorten.

Beschikbaar als:
JOSEPH MUSCH
Appel

Een grote, ruwe, vruchtbare, gezonde appe met donkerrode blos die zowel een goede stoof- als tafelappel is. Rijp: oktober-januari.

Beschikbaar als:
JUBILEE
Appel

Een appel die rood groengeel gekleurd is en mooi vaste, sappige appelen voortbrengt (lijken een beetje op Jonagold). Rijp: oktober-november.

Beschikbaar als:
KARMIJN
Appel

Deze friszuur smakende appel heeft een mooie rode blos. Rijp: oktober-november.

Beschikbaar als:
KEMPENS ROEM
Appel

Is een nieuwe appelsoort, bekomen uit een een zaailing welke zeer gezond groeit. De vruchten zijn rijp vanaf half september en ze zijn twee maanden vanaf de boom te eten. Een mooi rood tot purper gekleurde vrucht. Zelfbestuivend.

Beschikbaar als:
KEULEMAN
Appel

In de volksmond ‘schapenkop’ genoemd Een late, goede en gezonde bewaarappel. Hij heeft een grijsgele kleur met een rode blos. Rijp: november-april.

Beschikbaar als:
LA PAIX (RGF)
Appel

Een middelgrote, langwerpige, sterk roodgekleurde, aromatische en zoete appel. Een prima handappel. Rijp: oktober-november.

Beschikbaar als:
MARIE JOSEE DOTEE
Appel

De gekende, gezond groeiende ijzerappel. Een vaste, sappige, zure winterappel. De appel is geelgroen met rode blos. Rijp: november-maart.

Beschikbaar als:
MAYPOLE
Appel

Deze soort heeft een opvallend bronskleurig blad en een mooie bloei, gevolgd door purperrode appels.Hij komt uit het 'Ballerina'-sortiment. Ze groeien verticaal op en hebben geen zijtakken. Enkel kleine vruchtbare, korte loten rond de centrale stam.Het is een erg goede bestuiver voor de andere 'Ballerina'-variëteiten.

Beschikbaar als:
MELBA
Appel

Dit is een smakelijke rode zomerappel. Het is een zeer vruchtbare en gezond groeiende soort. Rijp: augustus-september.

Beschikbaar als:
MELROSE
Appel

Deze soort heeft een snelle,  regelmatige en goede productiviteit. Het vruchtvlees is zacht en sappig met een goede smaak. Het is een grote, groen tot rood gekleurde appel die je uitzonderlijk goed kan bewaren. .Rijp: november-januari. 

Beschikbaar als:
MUTSU
Appel

Een zeer vruchtbare appelsoort die ietwat ziektegevoelig is. Lijkt een verbeterde Golden. Geeft zeer grote, groene, smakelijke vruchten met een sappig, vast vruchtvlees. Rijp: november-februari

Beschikbaar als:
PINOVA
Appel

Een appel uit de Oostbloklanden die niet gevoelig is aan schurft en andere schimmelziekten. Het is een late, zoetzure appel (november-april) met sappig, vast vruchtvlees en een gele kleur met ietwat rode blos. 

Beschikbaar als:
POLKA
Appel

Het is een sappig, roodgroen appelras welke eind september rijp is. Deze appel komt uit het 'Ballerina'-sortiment. Ze groeien verticaal op en hebben geen zijtakken. Enkel kleine vruchtbare, korte loten rond de centrale stam. De vruchten staan als het ware op de stam. Mooie op terras, in pot of als structuurelement in de tuin of moestuin. 

Beschikbaar als:
PRESIDENT H. VAN DIEVOET
Appel

Consumptie: niet voor januari,bij gele verkleuring is de smaak zeer goed en bewaart tot mei - juni. Middelmatige groeier met dichte vertakking.  Middelmatige tot grote handappel, geel met stipjes, wit vruchtvlees met fijne vaste structuur, knappend, sappig en eerder zuur vruchtvlees. Goed voor keuken en gebak. Pluk: eind oktober-begin november.

Beschikbaar als:
PRESIDENT ROULIN (RGF)
Appel

Een gezond groeiende, zeer vruchtbare, grote, gele appel met roze strepen. Het is ]een goede handappel maar nog beter voor het maken van moes. Rijp: eind september december.

Beschikbaar als:
QUATRES DOUBLE
Appel

Een appel die sterk gelijkt op de Double Bellefleur. Het is een van oudsher gekende roodgeel gekleurde appel.

Beschikbaar als:
RADOUX (RGF)
Appel

Een gezonde, middelmatige, fel roodgekleurde, vruchtbare appel met schitterend wit, zoet zuur vruchtvlees. Rijp: oktober december.

Beschikbaar als:
REINETTE DE BLENHEIM (RGF)
Appel

Een grote, goudgele rood-oranje gestreepte stoof- en eetappel. Gezonde groeier en vruchtbare boom. Rijp: oktober tot december.

Beschikbaar als:
REINETTE DE FRANCE
Appel

Het is een groengele appel met roze blos. De smaak is aangenaam zoet. Rijp: december maart.

Beschikbaar als:
REINETTE DE LANSBERG
Appel

Het is een bleekgele appel met roze blos. De smaak is aangenaam zoet. Rijp: oktober november.

Beschikbaar als:
REINETTE ETOILEE
Appel

Sterrenet, wijnappeltje. Een zeer mooie, rode wijnappel met een aangenaam zoetesmaak en opvallend wit vruchtvlees. Rijp: oktober-januari.

Beschikbaar als:
REINETTE EVAGIL (RGF)
Appel

Een gele appel met een licht oranje verkleurende blos. Hij is middelmatig tot klein van stuk. Het is een prima dessert- en moesappel omwille van zijn fijn zoetzuur vruchtvlees en heerlijk aroma. Rijp: september tot oktober.

Beschikbaar als:
REINETTE HERNAUT (RGF)
Appel

Een grote, groengele appel met rode zweem. Het is een zeer vruchtbare soort die goed bewaart, sappig, zuurzoet en verfrissend is van smaak. Gezond groeiend. Rijp: oktober-februari.

Beschikbaar als:
REINETTE SANS PAREIL
Appel

Een erg smakelijke, sappige, groene appel met rode strepen en een beetje gele ondertoon bij het uitrijpen. Het is een oude, zeer vruchtbare soort. Een aanrader. Rijp: september-december. Het is een zelfbestuivende ras. 

Beschikbaar als:
RODE BOSKOOP
Appel

De alom bekende goudrenet. Een rood goudgrijze, zoetzure appel die met weinig onderhoud gezonde vruchten geeft. Er is een grote opbrengst. Rijp: december-februari.

Beschikbaar als:
RODE GRAVENSTEIN
Appel

Een half late, rode smakelijke appel. Rijp: oktober-december.

Beschikbaar als:
RODE JAMES GRIEVE
Appel

Het is een zeer goede, vroege, mooi rode appel. Een zeer vruchtbare soort met een zoete, verfrissende smaak. Hij wordt zowel aangewend als dessertappel dan als moesappel. Rijp: augustus-september. Goede bestuiver voor andere soorten.

Beschikbaar als:
RODE WINSTON
Appel

Is een gezonde, zeer  vruchtbare appelboom welke kleine, lekkere bewaarappels produceert. Deze soort geeft meer rode, appels. Rijp: december-april.

Beschikbaar als:
SANTANA
Appel

Een gezonde, vruchtbare, rode, sappige, lichtzure appel . Deze appel wordt ook meestal verdragen door mensen met een 'appelallergie'! Goede aanwinst.
Rijp: oktober-december.

Beschikbaar als:
SPEEKAERT
Appel

Een late, harde, fel gekleurde, excellente appel. Gezond groeiend, zeer vruchtbaar en met weinig zorg te kweken en te bewaren. Rijp: november-april.

Beschikbaar als:
STARK'S EARLIEST
Appel

Is een matig groeiende appelboom met kleine, gebloosde appels en wit vruchtvlees. Is de vroegst rijpende lekkere appel. Rijp: juli.

Beschikbaar als:
SUMMERRED
Appel

Deze variëteit geeft fel roodgekleurde zomerappelen. Ze zijn rijp augustus-september.

Beschikbaar als:
TIJDEMAN
Appel

Een mooi roodgekleurde, lekkere, zoete zomerappel. Rijp: augustus-september.

Beschikbaar als:
TRANSPARENTE BLANCHE
Appel

Oogstappel. De zeer bekende, vruchtbare gele oogstappel met een verfrissende, zoete smaak. Een goede bestuiver voor andere rassen. Rijp: juli-augustus.

Beschikbaar als:
VANDA
Appel

Een uitermate gezond groeiende, vruchtbare variëteit met heerlijke, rode, sappige handappels. Rijp: september-november.

Beschikbaar als:
WINSTON
Appel

Is een gezonde, zeer  vruchtbare appelboom welke kleine, lekkere bewaarappels produceert. Hiervan bestaat eveneens een mutant welke meer rode, appels geeft. Rijp: december-april.

Beschikbaar als:
Op deze website worden "cookies" gebruikt die op uw computer of toestel worden opgeslagen en die het gebruik van de website vereenvoudigen, vervolledigen en personaliseren. Lees meer...