Stekelbes
(Ribes uva-crispa)

Witziekte en bladval zijn de redenen waarom stekelbessen minder gewild zijn. De veelal aangeboden soorten (Achilles, Winhams Industry, White Smith, Haartjes) zijn hiervoor gevoelig en dus minder geschikt voor particulier gebruik. Hierna volgen enkel soorten die niet of veel minder gevoelig zijn voor meeldauw en bladval.
Stekelbessen zijn ook beschikbaar op halfstam. Voorzie deze wel van een steun. Ze zouden anders onder het gewicht afbreken.

Snoei van stekelbes.
De plantafstanden van stekelbessen zijn perfect te vergelijken met deze van Rode bes. De snoei komt overeen met die van ‘Rovada’ (zie uitleg bij de snoei van rode bessen). De twijgen zijn wel slapper. Indien in haagvorm geplant, moet er wel goed aangebonden worden daar de twijgen van stekelbessen vrij slap zijn. Plaats eventueel een bamboestok bij elk struik.

ACHILLES
Stekelbes

Een laat rijpend, productief ras met grote, ovaalronde vruchten met rode wang. De bessen zijn onbehaard en zeer goed van smaak.

CAPTIVATOR
Stekelbes

Een laat rijpend, productief, bijna ongedoornd ras met tamelijk kleine, rode bessen. Deze soort is resistent aan meeldauw en bladvlekkenziekten! Plantafstand bedraagt ongeveer 1 - 1.5 meter. De zogenoemde knoesel groeit op gewone tuingrond.

HINNONMÄKI
Stekelbes

Een sterk doornige kruisbes die resistent is aan kruisbessenmeeldauw en bladvlekkenziekten. Er verschijnen groene, kleine vruchten die goed van smaak zijn. Plantafstand bedraagt ongeveer 1 - 1.5 meter. De groene bessen zijn rijp vanaf einde juni.

HINNONMÄKI GOLD
Stekelbes

Een sterk doornige kruisbes die resistent is aan kruisbessenmeeldauw en bladvlekkenziekten. Er verschijnen gele, kleine vruchten die goed van smaak zijn. Plantafstand bedraagt ongeveer 1 - 1.5 meter. De gele bessen zijn rijp vanaf einde juni.

HINNONMÄKI RÖD
Stekelbes

Een sterk doornige kruisbes die resistent is aan kruisbessenmeeldauw en bladvlekkenziekten. Er verschijnen rode, kleine vruchten die goed van smaak zijn. Plantafstand bedraagt ongeveer 1 à 1.5 meter. De rode bessen zijn rijp vanaf einde juni.

INVICTA
Stekelbes

Een zeer productief, vroeg rijpend, sterk doornig ras met redelijk grote, groene vruchten van goede smaak.  Deze soort is resistent aan meeldauw en bladvlekkenziekten. Plantafstand bedraagt ongeveer 1 à 1.5 meter. De zogenoemde knoesel groeit op gewone tuingrond.

PAX
Stekelbes

De allerbeste, rode, resistente stekelbes zonder doornen, grote vruchten van uitstekende smaak. Tamelijk vroeg rijpend. Wel een ras gekweekt onder licentie. Een kleine meerprijs dus!

WHITE SMITH
Stekelbes

Een zeer productief, middentijds, sterk doornig ras met grote, lichtgroene, tamelijk gladde bessen. 

MUCURINES
Stekelbes

Een matig doornige, middentijdse soort met grote, groene vruchten. De allerbeste, resistente stekelbes. Plantafstand bedraagt ongeveer 1 - 1.5 meter. De zogenoemde knoesel groeit op gewone tuingrond.

Op deze website worden "cookies" gebruikt die op uw computer of toestel worden opgeslagen en die het gebruik van de website vereenvoudigen, vervolledigen en personaliseren. Lees meer...