Peren, leivormen en bestuiving
Veel perenrassen zijn bij ons ook verkrijgbaar als leivorm, men kan er prachtige geleide hagen, palmetten en spillen mee vormen. Peren zijn er in 2 soorten: zelfbestuivend en niet zelfbestuivend. Klik op de afbeeldingen voor meer info.
Catalogus Peren
Perenbomen stellen weinig eisen aan de grond als men maar een goede keuze maakt uit soorten en onderstammen. Perenbomen nemen niet veel ruimte in, ze groeien slanker en zijn gemakkelijk te vormen, als leivorm, tegen muren of als haag. Voor slechte gronden zijn halfstammen en hoogstammen op zaailing aan te raden. Voor struiken, piramiden of leibomen kiest men beste een plant die geënt is op op Kwee A. De bestuiving bij peren is vrij gemakkelijk. Elke peer bestuift elke andere peer. Zorg dat de perenboom een luchtige standplaats heeft! Dit om zoveel mogelijk schurftinfectie te voorkomen.
Een korte, dikke, smakelijke peer met wit vruchtvlees. Pluk: eind oktober. Tijd van rijpen: januari tot februari.
Deze peer is een zeer lekkere, grote handpeer, die eveneens als Conference en Doyenné du Comice een bewaarpeer is. Het vruchtvlees is grof en korrelig, tamelijk sappig en zoetzuur van smaak. De pluk valt vanaf begin tot half oktober.
Een middelgrote, onregelmatige, buikige, helder groene peer met roestvlekjes. De peer heeft wit vruchtvlees, is zeer sappig met een licht aroma. Is een uitstekende handpeer.
Rijp: half september.
Deze gezonde variëteit geeft korte, dikke, groene herfstperen. Geel na bewaring. Rijp: oktober-december.
Een dessertpeer afkomstig uit België met een zeer krachtige groei en vruchtbaarheid. Geschikt voor de aanleg van een rustieke boomgaard. Vruchten groot, strogeel met zeer sappig en zoet vruchtvlees. Opbrengst hoog en regelmatig. Rijp: december-januari.
Een grote, fijne, gele peer met speciaal aroma. Het is een zeer vruchtbare en gezond groeiende soort. Rijp: september.
Dit is een groene peer met geelrode blos. De peer heeft een zeer fijn aroma en is erg vruchtbaar. Een zeer lekkere dessertpeer. Rijp: september-november.
Een zeer vruchtbare, vroege soort die heel gezond groeit en kleine, dikke, lekkere peertjes geeft. Rijp: juli-augustus. Deze peer werd in een palmet van 2 tot 3 etages gevormd. Mooi tegen een wand of als smalle haag. Je plant ze ongeveer 2 meter uit elkaar.
Een mooie, middentijdse, lekkere, langgerekte eetpeer die bijzonder sappig is. Rijp: november
Een grote tot zeer grote, gekleurde, vaste, fijne zeer zoete dessertpeer. Rijp: november-december. Een perelaar met middelmatige groei. Een kwaliteitspeer.
Een gezond groeiende, zeer goede, vroege, sappige peer met een friszuur aroma. Deze lange, grote peer heeft een groengele kleur met een rode blos en wordt vooral al dessertpeer aangewend (ook wel als stoofpeer). Rijp: augustus-september.
Een vruchtbare, late, zoete, kleine peer met groengele kleur die goed bewaart. Een gezond groeiende boom. Rijp: december-januari.
De concorde peer is een sappig ras en is zeer geschikt als handpeer. Het is een stevige peer met een erg goede smaak. Dit ras is een kruising tussen de Conference en de Doyenne du Comice en heeft het beste van beide rassen. De pluktijd is vanaf de laatste week van september tot ongeveer de eerste week van oktober.
De zeer bekende, lange en gele, zelfbestuivende peer. Deze peer heeft een zeer fijne smaak. Rijp: oktober-december. Deze soort groeit erg gezond.
Een van oudsher, goed gekende perensoort. De soort geeft mooi gevormde, geelgroene, sappige peren met een lichtroze zonzijde. De smaak van de peer wordt algemeen als goed beschouwd. Het is een licht zure peer die soms ietwat korrrelig is. Rijp: september-oktober.
Een zeer smakelijke, sappige, buikige, korte, dikke, strogele peer. Het is een eersterangs tafelpeer voor de winter. Rijp: november-december.
Een middelgrote, eigenaardig gebobbelde vrucht. Het is een lichtgroene peer met roodbruine stipjes die bij het rijpen prachtig goudgeel kleurt. De vrucht is zeer saprijk en knappend met een speciaal aroma. Het vruchtvlees is grof van korrel. Pluktijdstip: half oktober. Tijd van rijpen: eind oktober tot november.
Een zeer vruchtbare en smakelijke perensoort met een bruine kleur en ietwat rinse smaak. Een lekkere dessertpeer maar ook een zeer goede stoofpeer. Deze variëteit is wel gevoelig aan schurft. Rijp: september-oktober.
Een zeer dikke, sappige, in de mond smeltende, middentijdse peer . Rijp: oktober-november.
Is een gezond groeiende boom voornamelijk voor laagstam. Zeer vruchtbaar. Het is een grote, groene peer van zeer goede kwaliteit.
Rijp: oktober-november.
Dit is een zeer smakelijke, dikke, fijne, groene winterpeer. Rijp: december-januari.
Middelmatige tot kleine vruchten met roos vruchtvlees dat zeer fijn, sappig en zoet is. Zalmgeelachtig, zoals de Conference, fijn boterzacht, zeer sappig zoet. Pas na bewaring komt het fijne, sappige vruchtvlees op zijn toppunt. Deze peer wordt vooral gewaardeerd als dessertpeer in de winterperiode. Is de koningin van de winterperen. Rijp: december-april.
Een lekkere, sappige, groene eetpeer met rode blos. Gezond groeiend. Rijp: oktober november.
Een mooie, grote, goudgele peer met smeltend, fijn, wit, zeer aromatisch vruchtvlees.Rijp: december-januari. Een zeer goede liefhebberspeer.
Dit is een bleekgroene, zoete, middelgrote peer met zacht vruchtvlees. Gezond groeiend.Rijp: september-november.
Een zeer grote, stompvormige, late peer. Het is een eerste klasse winterpeer.
Rijp: januari-maart
Ras met een sterke groeikracht. Geschikt voor alle bodems en de aanplanting van rustieke boomgaarden. Tamelijk grote, langgerokken , geelgroene vruchten met half smeltend en matig zoet vruchtvlees. Hand- en dessertpeer. Rijp: september-oktober
Een groengele, korte, dikke stoof-, kook- en bakpeer van goede kwaliteit. Er is een grote opbrengst en slechts weinig onderhoud. Rijp: maart.
Deze variëteit kan bij de herfstperen worden gerekend. De soort geeft mooi gevormde, bruine peren. Rijp: november-april.
Een geel tot rode, bronsachtige, lange peer die zeer smakelijk is. Een zomerpeer die gebruikt wordt als dessertpeer maar eveneens als stoofpeer zeer geliefd is.
Rijp: september.
Een zeer dikke, in de mond smeltende, lekkere eetpeer. Rijp: november-januari.
Een grote, geelrode, smakelijke eetpeer met fijn, smeltend, zacht vruchtvlees. Rijp: september.