Pruimen (Prunus domestica)

Pruimenbomen zijn zeer geschikt om in de liefhebberstuin geplant te worden. Ze stellen zeer weinig eisen aan grond en standplaats, en vragen weinig verzorging. In het voorjaar staan ze vol witte bloesem. In de zomer zijn ze beladen met heerlijke aromatische vruchten. Een pruim van bij ons en hier aan de boom gerijpt, is veel beter van smaak dan een ingevoerde en te vroeg geplukte pruim. De meeste Reine Claude zijn in hun jeugdjaren niet erg vruchtbaar. Het kan tot 10 jaar duren eer ze echt vruchtbaar worden. De bomen zijn dan ook heel wat groter dan de gewone pruimenboom op dezelfde tijd.

ALTESSE DOUBLE
Pruim

Een vruchtbare, late, blauwe, dubbele bakpruim die vooral in de keuken gebruikt wordt voor het maken van jam maar ook zeer lekker is om zo gegeten te worden. Door de zuurzoete smaak geeft deze pruim aan de confituur een lekkere smaak. Komt gemakkelijk los van de steen. Rijp: eind september. (Goede bestuivers zijn Stanley, Belle de Louvain, R.Cl. d’Oulin).

ALTESSE SIMPLE
Pruim

Een vruchtbare, late, blauwe, kleine bakpruim (kwets) die vooral in de keuken gebruikt wordt voor het maken van jam. Door de zuurzoete smaak geeft deze pruim aan de confituur een lekkere smaak. Rijp: eind september. Komt gemakkelijk los van de steen.

ANNA SPÄTH
Pruim

Een late, roodpurperen, goede pruim. Rijp: eind september. (Goede bestuivers: Opal, Stanley, Queen Victoria, Sanctus Hubertus, Mr. Hatif).

BELLE DE LOUVAIN
Pruim

Belle de Louvain is een zeer dikke, middentijdse, donkerrode, violetkleurige, sappige pruim. Ze is gezond groeiend en zelffertiel. Rijp: begin september. (Goede bestuivers zijn Opal en Stanley).

BELLE DE THUIN
Pruim

Een grote, groengele, sappige, langwerpige, zeer vruchtbare pruim van goede kwaliteit. Rijp: half tot eind augustus.

BLEUE DE BELGIQUE
Pruim

Pruim. Bleue de Belgique is een middentijdse oude soort die regelmatig vruchten geeft. De vruchten zijn donkerblauw van kleur en middelgroot van omvang. De smaak is uitstekend. Rijp: eind augustus. (Goede bestuivers zijn Opal, R. Cl. d’Oulin, Mr. Hatif, Stanley, Czar, R. Cl. Conducta, Sanctus Hubertus).

CONDUCTA DE WALLON
Pruim

Een middentijdse pruim van zeer goede kwaliteit met ronde vorm en roodviolette kleur. De smaak is uitstekend. Deze soort is veel vruchtbaarder dan de gewone Conducta. Een zeer lekkere, verfrissende dessert- en keukenpruim. (Goede bestuivers zijn Czar, Opal, Stanley, Queen Victoria, R. Cl. d’Oulin, Jefferson). Rijp: eind augustus. 

CZAR
Pruim

Czar is een vroege, blauwe, ronde pruim. De vruchten zijn zeer goed maar klein van stuk. Czar is een zeer goede bestuiver van andere pruimenvariëteiten. Rijp: begin augustus.

EARLY LAXTON
Pruim

Deze zelfbestuivende variëteit geeft smakelijke pruimen (klein van stuk) die een bleekrode, roze kleur hebben op een geelachtige achtergrond. Het vruchtvlees is geelachtig en matig sappig. Opal en Czar zijn ook hier weer prima bestuivers Rijp: vanaf eind juli. 

JEFFERSON
Pruim

Een late, gele pruim met sappig, zoet vruchtvlees.  Rijp: half september.

Op deze website worden "cookies" gebruikt die op uw computer of toestel worden opgeslagen en die het gebruik van de website vereenvoudigen, vervolledigen en personaliseren. Lees meer...