Peren: rassen, bestuiving, groeiwijze

Belangrijke weetjes over perenrassen, hun bestuiving en hun groeiwijze.

Peren komen oorspronkelijk uit de regio van Kirgizië en het westen van China. De Romeinen hebben ervoor gezorgd dat wij de peer bij ons kennen, zij brachten ze in het begin van de jaartelling mee naar onze streken.

Om goede peren te hebben, is kruisbestuiving nodig. Hiervoor is een juiste combinatie van perenrassen gewenst. Niet alle soorten die tegelijk bloeien, bestuiven elkaar voldoende. Zo kan de soort 'Conference' wel eens zelf bestuiven, maar heel vaak gebeurt dat in onvoldoende mate. Deze soort levert echter wel goed stuifmeel voor andere rassen.
Heb je graag veel peren, is het belangrijk om een aantal verschillende perenrassen te planten.

De perensoorten die je bij ons kan vinden zijn onder andere; Beurre Alex Lucas, Beurre de Nagin, Conference, Double Philippe, Doyenne du Commice... Voor meer perensoorten kan je in onze online catalogus terecht.

Peren zijn beschikbaar als struik, halfstam, hoogstam en leiboom.

Peren als leibomen
  • Peren gekweekt als struik hebben een stamhoogte van ca. 60-80 cm, hun totale hoogte is ca. 2-3 m.
  • Als ze gekweekt zijn als halfstam wil dat zeggen dat de onderstam ca. 1,25 m is, zodat de fruitboom kleiner blijft.
  • Peren als hoogstam gekweekt wil zeggen dat er een sterkgroeiende onderstam gebruikt wordt, met een stamlengte van ongeveer 2 m.
  • Leiperen zou je kunnen beschouwen als horizontale snoeren. De zijtakken van de peer worden naar links en naar rechts horizontaal vanaf de hoofdstam ontwikkeld. De leipeer is ideaal voor een kleinere tuin, omdat deze vorm weinig plaats in beslag neemt.

Ga terug

Op deze website worden "cookies" gebruikt die op uw computer of toestel worden opgeslagen en die het gebruik van de website vereenvoudigen, vervolledigen en personaliseren. Lees meer...