Klassieke leivormen

Sommige bomen lenen zich beter voor één of de andere vorm. Voor een vrijstaande leiboom gebruik je een stevig onbuigbaar frame, tegen een muur kan je met stevige draad werken.

De meeste leibomen worden bij ons voorgeleid aangeboden met een stamhoogte van 150, 180, 200 en 220 cm, gemeten van de grond tot aan de onderste vertakking.

Horizontale frame

Leilinde, Amberboom (Liquidambar), Plataan, Sierappel of Sierpeer worden in de winter gesnoeid zodat de horizontale leivorm zichtbaar blijft. Elke opstaande tak wordt teruggesnoeid tot op de horizontaal geleide armen. Het is een jaarlijks karwei, maar noodzakelijk omdat de opgaande takken anders te dik worden en de leivorm verloren gaat.

De afstand tussen de horizontale takken is ±40 cm. De stamhoogte tot aan de onderste vertakking tussen 1,5 en 2,2 meter.

Scherm of 'haag op poten'

Leiboom haag op poten
Acer Campestre (Veldesdoorn) als haag op poten

Om het effect van een haag op poten te verkrijgen werken we met Groene Beuk, Rode Beuk, Haagbeuk of Veldesdoorn (Acer campestre). De vertakkingen van deze soorten zijn fijner zodat ze, in een frame geleid, perfect elektrisch kunnen geschoren worden zoals een gewone haag. Je hoeft dus niet elke tak afzonderlijk weg te snoeien tot op de horizontale armen. Er is dus veel minder werk aan dit type leibomen.

De vertakkingen worden tegen het frame geleid. De stamhoogte tot aan de onderste vertakking tussen 1,5 en 2,2 meter.

Leibomen catalogus

ACER CAMPESTRE
Veldesdoorn, Spaanse aak

Een frisse vernieuwing t.o.v. de veel gebruikte leilinde. Een leuke afwisseling in het magere assortiment van de leibomen. Het gelobde, groene, speelse blad past mooi boven heel wat hagen. Deze soort vormt een ‘haag op poten’.

Uiterlijk:
Een matig groeiende boom die goed gesnoeid en gevormd kan worden. Bij het uitlopen heeft deze esdoorn roodachtig gekleurde, decoratieve bladeren en twijgen die later groen en naar de herfst heldergeel verkleuren. Deze cultivar groeit goed zelfs in de schaduw. In mei verschijnen er groenachtige bloemtuilen. De bomen werden hiertoe voorgeleid aan een frame. De veldesdoorn is een mooie boom met eigenaardige kurklijsten en grillig habitus.

CARPINUS BETULUS
Haagbeuk

Een matig groeiende struik of hoge boom die zeer gezond groeit. De bladeren zijn elliptisch van vorm en heldergroen van kleur. Deze boom stelt weinig eisen aan grond en standplaats en is weinig onderhevig aan ziekten en insecten. Het vroeg uitlopen van het blad in het voorjaar brengt de lente in huis. Het nadeel t.o.v. zijn concurrent ‘de groene beuk’ is dat hij bladverliezend is. Nu hebben we een selectie gemaakt in haagbeuk die zijn dorre blad in de winter ook behoudt! We combineren dus de goede eigenschappen van de haagbeuk met het behoud van zijn dorre blad! Een aanrader.

FAGUS SYLVATICA
Groene beuk

Een matig groeiende, hoge struik of grote boom met groene, breed-elliptische bladeren. De boom is ook geschikt voor de schaduw en kan in alle vormen worden gesnoeid. Hij kan worden gebruikt als leiboom, haagplant, windscherm,...

FAGUS SYLVATICA
‘ATROPUNICEA’
Rode beuk

Een matig groeiende, hoge struik of grote boom met rood blad in de zomerperiode. De boom is ook geschikt voor de schaduw en kan in alle vormen worden gesnoeid. Hij kan worden gebruikt als leiboom, haagplant, windscherm,...

FRUITBOMEN
LIQUIDAMBAR STYRACIFLUA
Amberboom

Een matig groeiende boom met kurkdragende takken en vijf- tot zevenlobbige, groene bladeren die in de herfst een prachtige, gele, rode, oranje kleur verkrijgen. In april verschijnen er onopvallende bloemen. Men plant ze best op een voedzame grond en in de zon. Deze boom stelt weinig eisen aan de standplaats.

PLATANUS ACERIFOLIA
Plataan

Een zeer snelgroeiende leiboom in frame gebonden die zich goed laat snoeien. De boom bezit donkergroene, 3-5 lobbige, getande bladeren en een afschilferende stam. Deze plataan is weinig onderhevig aan ziekten en insecten en stelt weinig eisen aan de grond en standplaats. Snoei in de winter en zomer om deze plataan als leiboom in toom te houden!

PLATANUS ORIENTALIS
‘MINARET’
Plataan

Deze plataan maakt kortere internodiën, groeit minder snel zodat leiden gemakkelijker wordt. Ook het in toom houden van deze leivorm t.o.v. de gewone plataan is veel gemakkelijker.

De boom heeft de mooie typische, afbladderende schors en een heel mooi, diep ingesneden, groen blad dat in de herfst geel verkleurt. Deze kleine plataan bereikt een hoogte van slechts 8-10 meter

 

PYRUS CALLERYANA 'CHANTICLEER'
Sierpeer

Een matig groeiende boom met blinkende, breed-elliptische, groene bladeren die in het najaar mooi paarsachtig verkleuren. De witte bloempjes verschijnen in voorjaar en zijn talrijk aanwezig. Deze boom stelt weinig eisen aan grond en standplaats en is weinig onderhevig aan ziekten en insecten. Schitterende boom in leivorm! Snoei zoals de overbekende leilinde.

QUERCUS ILEX

Apart. Komt in de tuinen minder voor daar de winterhardheid soms te wensen overlaat maar wel perfect in de stad of binnentuin. Het is bladhoudende, traaggroeiende leiboom met leerachtige, donkergroene bladeren die aan de onderkant witviltig gekleurd zijn. Van vorm lijken de bladeren een beetje op deze van hulst. Het zijn echter alleen de jonge bladeren die een beetje stekelig zijn. 

QUERCUS PALUSTRIS
Moeraseik

Een snelgroeiende boom met groene, diep ingesneden bladeren die felrood verkleuren in de herfst. Een prachtige, fijn gestructureerde boom die goed geleid kan worden. De moeraseik stelt weinig eisen aan grond en standplaats en is weinig onderhevig aan ziekten en insecten. Een schitterende vernieuwing in het leibomen sortiment.

TILIA CORDATA
Kleinbladige linde

Een snelgroeiende, grote boom met groene, hartvormige tot ronde bladeren en een ronde kruin. De bloempjes verschijnen begin juli en zijn welruikend.

Linde is misschien wel de allerbekendste leiboom. Meestal wordt gedacht dat er een enorm verschil is in grootte van blad tussen de klein en de grootbladige linde. De meeste leken zien dat echter niet. Het verschil zit hem vaak wel in de groeikracht. Kleinbladige linde groeit ietwat trager dan de andere.

TILIA CORDATA
‘GREENSPIRE’
Kleinbladige linde

Deze linde is misschien wel één van de beste om als leilinde te gebruiken. De typische, hartvormige, groene bladeren blijven erg gezond tot laat in het najaar op de boom wat bij de meeste linden niet het geval is omwille van de spintaantastingen in aug.-sept.. Snoei deze leiboom ook in de winterperiode om de vorm te behouden.

TILIA PLATYPHYLLOS
Grootbladige linde

Een snelgroeiende, zeer grote boom met een dichte, ronde kroon. Het blad is donkergroen en een beetje hartvormig. De bloeiwijze is meestal hangend met drie witte bloempjes bij elkaar in juli. Deze soort stelt weinig eisen aan de grond, en kan ook in de schaduw goed gedijen. De bloemen worden druk door de bijen bezocht.

TILIA TOMENTOSA
Zilverlinde

Linde is misschien wel de allerbekendste leiboom. Een snelgroeiende, zeer grote boom met een dichte, breed-kegelvormige kroon. Het blad is opvallend grijswit aan de onderkant en dofgroen aan de bovenzijde. Een linde laat zich gemakkelijk snoeien en leiden, is weinig onderhevig aan plagen en stelt weinig eisen aan grond en standplaats. De bloemen worden druk door de bijen bezocht.

Bekijk: Zilverlinde planten.

TILIA VULGARIS
‘PALLIDA’
Grootbladige linde

Een snelgroeiende linde variëteit die perfect als leivorm in een frame ingebonden kan worden. De bladeren zijn 15-17 cm groot, scheef hartvormig en groen van kleur. Een mooie gele herfstkleur. Plant een linde nooit diep! Leivormen worden elk jaar sterk gesnoeid om hun vorm te benadrukken.

Op deze website worden "cookies" gebruikt die op uw computer of toestel worden opgeslagen en die het gebruik van de website vereenvoudigen, vervolledigen en personaliseren. Lees meer...