Mechanische onkruidbestrijding

De Biowieder

De ontwikkeling van nieuwe machines op ons bedrijf staat ook niet stil zodat het gebruik van herbiciden tot een absoluut minimum teruggedrongen is. Zo ontwikkelden we samen met machinebouwer Luc Didden de Biowieder, een machine die op een biologische manier (= zonder chemicaliën) en op zeer efficiënte wijze in staat is onkruid tussen de bomen te verwijderen.

Waterhuishouding

Water is een kostbaar goed waarmee verstandig moet worden omgesprongen.

Het hemelwater van de serre (1416 m2) en van de verharding voor de serre wordt opgevangen en gebufferd in een regenwaterput van 10.000 liter. Van daar vloeit het water naar het grote opslagbekken met een capaciteit van 2240 m3. Het overtollige water van het ganse terrein wordt ook naar dit bekken geleid.

Voor de beregening van het plantencentrum en de containervelden wordt het water uit het opslagbekken gepompt en gezuiverd van de overvloed aan ijzer. IJzer zorgt namelijk voor de bruine aanslag op de bladeren.

De containervelden zijn op een zodanige manier aangelegd dat het water optimaal kan worden benut en het overtollige kan insijpelen. Dit, in samenspel met onze bodemloze containers, zorgt er voor dat de laatste druppel water optimaal benut wordt.

Bodemloze potten

De meeste van onze planten staan in zelf ontwikkelde potten. Deze potten hebben een zeer groot bodemoppervlak en zijn nagenoeg bodemloos.

De oorsprong van deze eigenzinnige ontwikkeling ligt bij onze jarenlange ervaring. Het kweken in deze containers komt de hergroei namelijk sterk ten goede. Ook moet er minder worden begoten in de zomer wat dan weer een aanzienlijke waterbesparing betekent.

Overwinteren

Om te voorkomen dat de wortels van jonge planten in containers zouden bevriezen, worden deze in de winter in de nieuwe serre ondergebracht. Dit gebeurt half- automatisch door middel van een verplaatsbare, 200 meter lange transportband.

De serre heeft een oppervlakte van 1382 m2 en is voorzien van een beregeningsinstallatie en nokluchting waarmee de temperatuur automatisch geregeld wordt.
De serre wordt niet verwarmd, omdat ze enkel dient om de ergste vorst buiten te houden. Zodoende gewennen de containerplanten wel aan de winterkoude, zonder het wortelgestel te beschadigen door strenge vorst.

Automatisering

Recentelijk werd een nieuwe inpotmachine in gebruik genomen.
Het doseren van potgrond en vullen van de potten gebeurt automatisch, na het planten worden de potten overgebracht naar een transportband.
Het gepatenteerde verstelsysteem maakt het mogelijk om snel over te schakelen tussen verschillende potmaten, van 8 tot 29 cm diameter.

Via de 200 meter lange transportband worden de potten dan naar hun standplaats in de serre of op het containerveld gebracht.

Deze installatie betekend een aanzienlijke tijdswinst in deze routinetaak en zorgt tegelijk voor een vermindering van uitlaatgassen omdat de planten niet meer met de tractor naar de containervelden moeten worden gevoerd.

Op deze website worden "cookies" gebruikt die op uw computer of toestel worden opgeslagen en die het gebruik van de website vereenvoudigen, vervolledigen en personaliseren. Lees meer...