Soorten rozen

GROOTBLOEMIGE STRUIKROZEN (theehybriden)

De overbekende struikrozen die gans de zomer doorbloeien. De bloemen verschijnen op stevige stengels en kunnen afgesneden worden voor binnen in de vaas. Het snoeien van deze soorten gebeurt begin maart. Snoei dan terug tot +/- 7 cm boven de grond. Je verkrijgt dan elk jaar mooie, jonge struiken met veel bloem. Snoei in de zomer uitgebloeide twijgen diep terug. Hierdoor wordt nieuwe groei en daaropvolgende bloei gestimuleerd. De rozenstruik blijft zo aan de groei en heeft veel minder last van ziekten en plagen! De meeste van onderstaande soorten kunnen in een kleine tuin gebruikt worden (60-100 cm hoog).

BOTANISCHE ROOS, BOTANISCHE KLIMROOS, ROOS MET BOTANISCH KARAKTER, RUGOSAROZEN

Leuk aan deze rozen is dat ze een ‘wild’ uiterlijk hebben en dat ze mooi passen in een ‘natuurlijke’ tuin. Ze bloeien niet de ganse zomer maar we worden beloond door de vele bottels in de herfst. Het snoeien beperkt zich tot het wegsnoeien van oude en dode takken liefst direct na de bloei.

HEESTERROZEN (en moschata-hybriden)

DOORBLOEIENDE HEESTERS

Hieronder hebben wij soorten gecatalogeerd die als heesters opgroeien (100-200 cm hoog) en als heester kunnen gebruikt worden in de tuin. Ze groeien dus wat hoger en zijn meestal doorbloeiend. Het gebruik van deze heesterrozen is toe te juichen daar er prachtige effecten mee kunnen bereikt worden. Het snoeien beperkt zich ook hier tot het terugknippen van oude twijgen en het verwijderen van dood hout. Heel wat soorten zijn geschikt voor hagen en afscherming. Tegen de muur geplant worden ze ook gebruikt als klimmer tot 2 à 3 meter hoogte. Plant ze in potten voor op het terras! Ze geven je de ganse zomer een overvloed aan bloemen.

KLIMROZEN

Een gedeelte van de heesterrozen kan ook als kleine klimmer gebruikt worden. bv. Ballerina, Guirlande d’Amour, ... Er wordt dan natuurlijk wel op een andere manier gesnoeid.

SNOEI VAN DE KLIMMERS:

  • Eerste jaar van het planten : snoei tot op 4-5 ogen om in te kunnen wortelen.
  • Tweede jaar: zijscheuten op de takken die bloeien insnoeien.
  • Volgende jaren: verjongen van de plant . (Oude takken wegsnoeien).

STAMROZEN

Een stamroos is uiteindelijk niets anders dan een trosroos, grootbloemige roos, miniatuur, heesterroos,.... op stam geënt. Snoei je stamrozen in de herfst voor de helft terug. Eind maart -begin april snoei je ze dan kort tot op 10 à 15 cm van de entplaats.
Wij beschikken over heel wat soorten op stam. Het zou echter een herhaling van voorgaande beschrijvingen zijn om ze hier weer te vernoemen.
Vb. : Queen Elisabeth, Landora, The Fairy, Wettra,...

TREURROZEN

Een treurroos wordt gemaakt door een heesterroos of een klimroos op stam te enten. Bijgevolg zullen de takken doorhangen (treuren). Snoei de treurrozen direct na de bloei. Verjong door oude takken weg te nemen en andere wat in te korten.
Vb.: New Dawn, Exelsa,...

LICENTIEROZEN

Een groot gedeelte rozen werd geselecteerd door gespecialiseerde bedrijven zoals Meilland, Kordes, Tantau, Harkness, David Austin, Louis Lens,.... Dit impliceert ook dat wij deze rozen enkel mogen kweken mits overeenkomst met deze grote rozen’huizen’. Vele van onze klanten zoeken naar rozen uit deze gespecialiseerde collecties. Daarom werd in de lijst aangegeven waarvan de roos afkomstig is en of ze werd beschermd ®. Beschermde rozen zijn niet per se beter dan de vrije! Er hangt wel een prijskaartje aan vast. In snel tempo brengen zij nieuwigheden op de markt, daarom dat het assortiment nogal eens verandert.

Op deze website worden "cookies" gebruikt die op uw computer of toestel worden opgeslagen en die het gebruik van de website vereenvoudigen, vervolledigen en personaliseren. Lees meer...