Sierbomen

ALNUS GLUTINOSA
Zwarte els

Ook in de nattere gebieden groeit deze struik tot kleine boom vrij goed. Uitstekend als tussenbeplanting in een bos (stikstofbinder). Zwarte els levert goed brandhout. Het is een matig groeiende variëteit met rondachtige, groene bladeren. Gewoonlijk wordt els aangeplant als onderbegroeiing en dan voornamelijk als hakhout (om de 10 jaar kappen). Het hout van els is zeer duurzaam in water of in de grond.

ALNUS INCANA
Witte of grauwe els

De matig groeiende, witte els is een kalkminnende struik of kleine boom met een grauwgroen blad en een zilvergrijze stam. De witte els groeit het best op een droge grond. Het is een krachtige groeier met een dichte piramidale kruin. De katjes bloeien vooraleer de bladeren uitlopen waarna de elzenpropjes verschijnen.

AMELANCHIER ARBOREA
'ROBIN HILL'
Rotmispel

Een matig groeiende, opgaande, vrij dichtvertakte, grote struik of kleine boom. In het knopstadium zijn de bloemen roze, later lichtroze en tenslotte wit. Het bloemen begint rond einde maart. Ze worden door blauwzwarte vruchten gevolgd die fel door de vogels gezocht worden.

AMELANCHIER LAMARCKI
BALLERINA
Krentenboompje

Deze matig groeiende variëteit is op hoogstam geënt en zal uitgroeien tot een kleine boom. In april, juist voor het in blad komen, verschijnen de grote, zuiver witte bloemtrossen. In juni komen grote, blauwe, zoete bessen te voorschijn. Het blad is bronskleurig bij het opkomen en nadien groen verkleurend met een mooie herfstkleur.

CARAGANA ARBORESCENS
Erwtenboom

Een matig groeiende, grote struik of kleine boom. In mei verschijnen er kleine, gele bloempjes, nadien ontstaan er lange peulen. Deze variëteit groeit ook op slechte grond. Deze soort bezit lichtgroene samengestelde blaadjes.

CARPINUS BETULUS
Haagbeuk

Een matig groeiende struik of hoge boom die zeer gezond groeit. Deze plant is geschikt als solitaire boom maar ook voor hagen, windschermen en zichtbrekers. De bladeren zijn elliptisch van vorm en heldergroen van kleur. Deze boom stelt weinig eisen aan grond en standplaats en is weinig onderhevig aan ziekten en insecten. 

CARPINUS BETULUS
‘FASTIGIATA’
Slanke haagbeuk

Een matig groeiende, slanke, schitterende solitaire haagbeuk. Deze soort is gemakkelijk te snoeien en eveneens zeer goed geschikt als windscherm of zichtbreker. Ook als straat-of laanbeplanting is deze goed te gebruiken. Deze haagbeuk bezit frisgroene bladeren, stelt weinig eisen aan grond en standplaats en is weinig onderhevig aan ziekten en insecten.

CARPINUS BETULUS
‘FRANS FONTAINE’
Slanke haagbeuk

Een matig groeiende haagbeuk met een uitzonderlijk slanke habitus. Deze beuk bezit frisse, groene bladeren en laat zich gemakkelijk snoeien. Een zeer waardevolle boom voor hagen, zichtschermen, laan- en straatbeplanting, die weinig eisen stelt aan grond en standplaats.

CARPINUS BETULUS
‘LUCAS’
Slanke haagbeuk

Een schitterende zuilvorm die door ons in 1990 werd geselecteerd uit Carpinus betulus. Hij werd genoemd naar mijn zoon, Lucas Houtmeyers. De boom valt op door het behoud van het dorre blad in de winter en kan zo concurreren met de populaire beuk. Het blad is erg donkergroen in de zomerperiode en loopt uit met rode toppen. De boom kan gebruikt worden voor het maken van hoge hagen, als zichtbreker, als laanboom of als kleine boom in de tuin. Een echte verbetering t.o.v. de veel gebruikte Carpinus bet. ‘Fastigiata’. 

De Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen keurde de boom op GrootGroen 2007. Hij won een bronzen medaille.

 

CARPINUS JAPONICA

Een matig groeiende struik of kleine boom met een licht grijsbruine afbladderende schors. De bladeren zijn groen, 5 tot 10 cm lang, toegespitst en elliptisch van vorm. Bij het ontluiken van de bladeren kleuren ze bronskleurig rood. De vruchtkatjes lijken op grote ‘hopbellen’ en blijven zeer lang op de boom aanwezig.

Op deze website worden "cookies" gebruikt die op uw computer of toestel worden opgeslagen en die het gebruik van de website vereenvoudigen, vervolledigen en personaliseren. Lees meer...